11.6.2009
Buňky uživatelů multivitaminových preparátů mohou být biologicky mladší než buňky lidí, kteří multivitaminy neužívají. S tímto zjištěním přišli výzkumníci pod vedením Dr. Honglei Chena z National Institute of Environmental Health Sciences, vědeckého ústavu náležícího pod americké Ministerstvo zdravotnictví.
Při stárnutí organismu vědci rozlišují věk skutečný a biologický. Skutečný věk je neměnný a daný datem našeho narození. Oproti tomu biologický věk odráží to, jak o své tělo pečujeme. Právě kvůli rozdílu mezi věkem biologickým a skutečným vídáme vitální sedmdesátníky i těžce nemocné padesátníky.
Doktor Honglei Chen a jeho spolupracovníci z National Institute of Environmental Health Sciences zjistili, že jedním z ukazatelů biologického věku je délka koncových částí chromozomů (telomer). Dále zjistili, že multivitaminové přípravky by mohly pozitivně ovlivňovat délku telomer díky utlumení oxidačního stresu a chronických zánětů. Délka telomer určuje, jak dlouho se mohou buňky našeho těla dělit a obnovovat. Jakmile jsou telomery příliš krátké, buňka ztrácí schopnost dělení a nevratně umírá.
Tým doktora Chena analyzoval příjem potravy a multivitaminových preparátů u skupiny 586 žen mezi 35 a 74 lety. Uživatelky multivitaminových přípravků měly v průměru o 5.1 procent delší telomery než ženy, které tyto přípravky neužívaly. Jejich biologický věk tak byl nižší než u ostatních žen. „Pokud je mi známo, jedná se o první studii vlivu užívání vitaminů na délku telomer. K úplnému prokázání tohoto vztahu budou třeba další studie,“ uvádí Honglei Chen. Studie ukazuje na to, že délku telomer nejvíce ovlivňuje příjem antioxidantů v podobě vitaminu C a vitaminu E. „Pozitivní vliv příjmu těchto látek koresponduje s dřívějšími objevy, že vitaminy C a E pomáhají ochraňovat telomery. Přesto je k plnému prokázání tohoto účinku potřeba dalších výzkumů,“ uvádí Honglei Chen.
Multivitaminy slouží především jako alternativní zdroj vitamínů, například v zimním období. V našich zeměpisných šířkách je v zimě obtížné získat všechny potřebné látky z přírodních zdrojů. Nepřirozené pěstování zeleniny ve skleníku či nešetrná příprava v kuchyni snižují přirozený obsah vitamínů ve stravě. Potřebu vitaminů dlouhodobě zvyšuje i stres, práce pod tlakem či učení.
I přes prospěšnost multivitaminových přípravků není pro tělo nejlepší užívat je soustavně. „Při trvalé potřebě multivitaminů doporučuji tři měsíce multivitaminový doplněk stravy užívat, dva měsíce vysadit a poté znovu s užíváním začít. Za tři měsíce tělo doplní potřebnou hladinu vitaminů, což mu vystačí na dalších několik měsíců. Zvýšená hladina vitaminů způsobená dlouhodobým užíváním by mohla organizmus naopak zatížit,“ říká výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny Bohumil Hlavatý. Podle něj nelze doplňky stravy chápat jako náhradu pestré stravy, spíše jako alternativní zdroj doplnění látek, které tělu chybí. Hlavním zdrojem vitaminů a minerálů by měla být pestrá a vyvážená strava.
National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) je jedním z 27 institutů a center sdružených v National Institute of Health (NIH), jenž je součástí Ministerstva zdravotnictví Spojených států Amerických. NIEHS se zaměřuje na vědu obecně, na výzkum nemocí, globální zdraví životního prostředí a na řadu dalších oblastí. Pracovníci tohoto institutu učinili řadu zásadních objevů. Poukázali na smrtelný efekt vystavení lidského organizmu azbestu, sledovali vývoj poškození u dětí vystavených účinkům olova a působení městského znečištění na lidské zdraví. Vědci sehráli klíčovou úlohu při identifikaci prvního genu rakoviny prsu a v roce 1995 identifikovali gen potlačující rakovinu prostaty.
Česká a slovenská asociace pro speciální potraviny
Javorová 1006
251 68 Sulice Hlubočinka
Tato adrese je i adresou fakturační.
Tel: +420 606 655 240
Email: info@casponline.cz