Jste zde: Domácí stránka |
ČASP - online > Pro veřejnost > Tiskové zprávy > Nejlepší obranou před chřipkou je prevence. Jak na ni?

Nejlepší obranou před chřipkou je prevence. Jak na ni?

19.1.2009

Chřipkou každoročně onemocní statisíce Čechů a po mírném loňském roce hrozí, že nás epidemie zasáhne tvrdě. Stoprocentní ochranu proti tomuto rozšířenému virovému onemocnění nám nezajistí nic. Vhodným chováním a stravovacími návyky však můžeme riziko propuknutí infekce výrazně omezit.

Ideální podmínky k přenosu má chřipka v místech s vysokou koncentrací lidí. Typickým příkladem jsou školy, kanceláře, supermarkety, prostředky hromadné dopravy. Místa, kde trávíme značnou část dne. Většina z nás se nejspíš kvůli chřipkové epidemii nezavře doma. Měli bychom udělat alespoň nezbytné minimum pro snížení rizika nemoci.

Důležité je přísně dodržovat hygienu. Virus chřipky přenositelný slinami se udrží na špatně umytém nádobí, na oblečení i přímo na kůži. Základem je proto mýt si ruce. Přenos chřipky máme většinou spojený s kašlem, ale k rozptylu kapének nesoucích chřipkové viry dochází i při mluvení nebo pouhém dýchání. Přenosu chřipky můžeme zabránit i tak, že si od ostatních lidí budeme držet větší tělesnou vzdálenost. Důležité je nevystavovat tělo teplotním šokům. Přechod z přetopeného bytu do chladného počasí dává tělu zabrat.

Není náhodou, že epidemie chřipky udeří plnou silou s první výraznější zimní oblevou. Teplejší vzduch udrží viry déle při životě a tělo oslabené chudým jídelníčkem snadno podlehne. „Ovoce a zelenina jsou výborným zdrojem vitamínů. V zimě je ale obsah těchto látek nižší a naše tělo jich potřebuje hodně. Proto bychom měli v zimě zauvažovat o užití doplňků stravy. Známé je užití vitaminu C, který posílí imunitu. Pro lepší účinnost doporučuji zkombinovat vitamín C také se zinkem a selenem. Oba patří mezi silné antioxidanty. Vhodné je konzumovat i doplňky stravy s živými probiotickými bakteriemi. Ty výrazně aktivují náš imunitní systém,“ radí Prof. MUDr. Vílím Šimánek DrSc. z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci.    

Řadě lidí se zdá, že doplňky stravy jsou zbytečné plýtvání penězi a spoléhají na to, že tělo si přinejhorším s nemocí poradí. Že jde o šetření na nepravém místě, si může každý snadno spočítat. „Posílení organismu doplňky stravy přijde na stokoruny. Peníze investované do zdraví se ale rychlé vrátí. Stačí si uvědomit, že první tři dny nemoci nedostaneme od zaměstnavatele ani korunu. Výplata nemocenských dávek roste pozvolna a nově do nich není započítán víkend. Zvláště u krátkých onemocnění jako chřipka je finanční ztráta velmi citelná,“ upozorňuje Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.

Chřipka působí na každého jinak. Většinou neohrozí zdraví dlouhodobě a nemocný je během dvou týdnů fit. Existují ale lidé, které může tato zdánlivě banální nemoc ohrozit. „Zdravý člověk, který chřipku doléčí, nemoc většinou zvládne bez dalších komplikací. U dětí mívá chřipka bouřlivější průběh, ale léčba je rychlá. Největší riziko představuje chřipka pro seniory a osoby se sníženou imunitou. Ti by měli omezit pohyb v prostorách s velkým počtem lidí, protože jim i chřipka může způsobit závažné zdravotní komplikace,“ uvádí MUDr. Eva Gottwaldová z interního oddělení nemocnice v Brandýse nad Labem.

Nachlazení je nejmírnější formou virového napadení našeho organismu. Nemoc se vyvíjí postupně a trvá přibližně týden. Pokud máte silný imunitní systém, příznaky odezní už během tří až čtyř dnů. Nachlazení se projevuje pocitem tlaku v hlavě a na plicích, kýcháním, kašláním, bolestí v krku, ucpaným nosem a mírnou bolestí svalů. Lék na nachlazení neexistuje. Nejúčinnější je posílit imunitní systém doplňky stravy a nepřepínat síly.

Chřipka je virové onemocnění, které se šíří kapénkami, mikroskopickými částečkami slin obsahujících viry chřipky. Sliny nemocného člověka obsahují vysoké množství virů a šíří se nejen při kašli, ale také při mluvení nebo dýchání. Inkubační doba chřipky (čas od vstoupení viru do těla do vypuknutí prvních příznaků) je 18 až 24 hodin. Odvíjí se od množství vdechnutých virů a odolnosti člověka. První den napadeného člověka postihnou vysoké horečky (i 39 °C) doprovázené zimnicí a silnými bolestmi hlavy. Častá je silná únava a malátnost spojená s bolestmi kloubů a svalů. Během následujících dní ustupuje horečka a nemocný je postižený bolestí v krku, rýmou a suchým dráždivým kašlem. Třetí až čtvrtý den obvykle ustupují bolesti hlavy a svalů, suchý kašel se postupně mění v hlenovitý kašel. Tyto obtíže mohou trvat až dalších deset dní. Po doléčení chřipky člověk pociťuje dva až čtyři týdny únavu organismu a trpí oslabeným imunitním systémem. Měl by se proto vyhýbat zvýšené fyzické námaze, chladu a prostředí s vysokým výskytem virů. Chřipku je vždy vhodné důkladně doléčit. Pokud přetrvávají horečky tři a více dní, je vhodné vyhledat lékaře. Může totiž jít o angínu. Ani proti chřipce neexistuje účinný lék. Dostupné léky pouze tlumí bolesti, na délku nemoci vliv nemají. Je vhodné posílit tělesnou imunitu a důsledně dodržovat léčebný režim.

Angína může být virového i bakteriálního původu. Zatímco s viry si tělo poradí samo, s bakteriemi musejí pomoci antibiotika. Příznaky angíny zahrnují bolest v hrdle, zarudnutí mandlí, bolesti při polykání, bolesti hlavy, zvětšené uzliny a horečky střídané s návaly zimnice. Samoléčba je v případě angíny často neúčinná a je dobré vždy navštívit lékaře, který často rozhodne o předepsání antibiotik. Ty jsou při léčbě bakteriální angíny nejúčinnější. Podpůrné podávání doplňků stravy pomůže tělu lépe se vypořádat s celkovým oslabením. Pokud užíváte antibiotika, zařaďte do svého jídelníčku doplňky stravy s obsahem probiotik. Antibiotika totiž hubí nejen streptokoky, ale také střevní mikroflóru nezbytnou pro správnou funkci organismu.

 

 

Loading...

Tiskové zprávy